Impresii despre iPad Retina Display

In fiecare an incepand cu 2010, a existat mai mereu cate o noua versiune de iPad. Cu alte cuvinte, o surpriza placuta pentru fanii acestei tablete in mod special si a produselor Apple, in general. Mini iPad este, desigur, o cu totul alta mancare de peste :). Cu toate acestea, chiar si a treia generatie de iPad, cu Retina Display a devenit in mod subit beneficiarul unui surprinzator upgrade, care-l face sa intre automat in “a patra generatie de iPad”.

Moment in care cumparatorii noului Ipad isi pun urmatoarele intrebari: ar trebui sa imi doresc acest dispozitiv daca dispun de unul cumparat in luna martie, 2012? Cumparatorii ar trebui sa isi faca griji? Raspunsul la prima intrebare este DA. Veti vedea imediat de ce. Iar la ce-a de-a doua, NU!

Noul iPad, cunoscut din punct de vedere tehnic in magazinele Apple sub numele de iPad (simplu), dispune de cateva upgradeuri, dintre care doua minore si o alta suficient de importanta incat sa iti doresti acest gadget. Un adaptor Lightning inlocuieste vechiul 30-pini, asemenea tuturor dispozitivelor iOS ce au luat nastere in aceasta toamna. Si in timp ce camera iSight spate ramane aceeasi (senzor de 5MP), cea frontala a fost actualizata la statutul HD: inregistrare video 720p si o claritate superioara in modul autoportret.

Cea mai semnificativa schimbare, insa, vine pe partea hardware si vizeaza cea mai importanta componenta – procesorul. Drept urmare, un procesor A6 inlocuieste vechiul A5; iPad-ul precedent nu excela la capitolul viteza, de aici si aceasta turnura. Noul A6 se descurca intr-un mod cu totul impresionant, iar partea grafica este redata ca la carte. Facand o analogie cu familia iPhone, am indrazni sa spunem ca iPad Retina Display este un soi de iPad 3S (trecerea de la iPhone4 la iPhone 4S). Tinand cont de faptul ca pretul a ramas relativ acelasi, iPad Retina Display reprezinta o achizitie si mai inspirata decat ar fi insemnat cu aproximativ 8-9 luni in urma, cand a fost lansat modelul initial.

Tehnologia evolueaza vazand cu ochii, iar tabletele devin din ce in ce mai accesibile. Drept exemplu, tabletele Windows 8 ofera acum un set alternativ de produse. Pe de alta parte, niciuna dintre acestea nu pot concura vreodata cu sanse reale in fata iPad-ului. Logic, am spune, cel mai mare competitor al iPad-ului a devenit iPad Mini, care ar putea sa atraga masiv cumparatori atunci cand va fi dotat cu  ecran retina.

Continuam paralela dintre New iPad si iPad Retina Display (pe tiparul iPhone4 v iPhone 4S), spunand ca, in materie de design, nu exista nicio diferenta notabila. Nici macar atunci cand vorbim despre greutatea dispozitivului. Astfel, la cele 650 de grame ale sale, nu putem spune despre iPad Retina Display ca este tocmai usor, dar e confortabil atunci cand este manevrat cu ambele maini. Jucandu-ne pe el cu doar o singura mana, vom obosi destul de rapid. Motivele? E ciudat si destul de greoi, dupa cum spuneam. Eleganta sa pare sa ii confere o oarecare fragilitate, tocmai de aceea este recomandat sa umblati cu mare grija pe el.

Retina Display este mai frumoasa ca niciodata. Avem in fata noastra o rezolutie maxima de 2048 x 1536 pixeli, de neegalat pe piata tabletelor. Precizia culorilor, de asemenea, este una impresionanta si captivanta, totodata. Filmele arata grozav, iar fotografiile palesc realitatea in majoritatea cazurilor. Cei care folosesc tableta pentru citit vor fi bucurosi sa afle ca textul este limpede precum cristalul, in timp ce navigarea web se face in conditii optime performantei.

Rama groasa de iPad este necesara la aceste dimensiuni si greutate; ajuta la mentinerea sub control al dispozitivului ultra elegant. Butonul HOME a ramas la fel de rudimentar, butoanele de volum sunt amplasate pe partile laterale, in vreme ce difuzoarele, mufa pentru casti si celelalte elemente ce tin de conexiuni pot fi gasite in locurile obisnuite. Nu s-a schimbat nimic aici.

Concluzii

iPad Retina Display ne face cu ochiul prin intermediul noului sau procesor A6, care adauga un surplus de viteza aplicatiilor deschise, dar si o grafica superioara. Tot pe acest palier, ramanem fani ai sistemului de operare iOS. In alta ordine de idei, insa, nu ne-au placut multele asemanari cu modelul precedent (marime, greutate si display), faptul ca nu poate fi controlat doar cu o singura mana si trebuie sa investim serios intr-un adaptor Lightning pentru a ne conecta la accesoriile precedente.

5 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review

Leave a reply

DigiArena.ro
Logo